Dodeljena Nagrada grada Beograda prof. dr Slaviši Orloviću za 2015. godinu

Nagrada grada Beograda za delo iz oblasti društvenih i humanističkih nauka za 2015. godinu, za monografiju „Izborni bumerang – političke posledice izbornih sistema“ dodeljena je prof. dr Slaviši Orloviću. Svečanost povodom uručivanja nagrade održana je u svečanoj sali Skupštine grada Beograda.

„Nagrada i Beograd sadrže jednu zajedničku reč – grad. Sa gradom je povezano građenje, izgradnja, nadgradnja i građani. Ovde se pomalo pretpostavlja, možda neispravno, da je najbolja investicija ulaganje u infrastrukturu. Previđa se da su nauka, umetnost, sport i kultura najbolja i najvažnija infrastruktura. Svet bez njih može biti ništa, a ništa sa njima može postati sve“, izjavio je profesor Orlović. Istakao je da ambijent i okolnosti u kojima se radi i stvara nikada nisu bili idealni, ali stvaraocima nisu potrebni izgovori jer rezultati nikada nisu izostali. „Beograde na ušću dveju reka ispod Avale, nastavi da rasteš i da se širiš do svojih reka i koridora. Ostani i dalje human i vedar, otvorenog srca i raširenih ruku, a na nama tvojim laureatima je da ti udahnemo ovo malo duše. Ne možemo dostići ni moguće ako ne težimo nemogućem zato budite oprezni sa snovima, mogu vam se ostvariti“, zaključio je prof. dr Orlović, kome je pripala čast da se obrati u ime svih ovogodišnjih laureata.

Prema Komisiji za dodelu Nagrade grada Beograda, za društvene i humanističke nauke, u sastavu prof. dr Sima Avramović, prof. dr Darko Marinković, prof. dr Ivan Radosavljević i dr Željko Jović, jednoglasno je doneta odluka da je „Izborni bumerang – političke posledice izbornih sistema“, autora prof. dr Slaviše Orlovića značajno delo zbog doprinosa ukupnim naučnim saznanjima o izborima i izbornim sistemima.

Prisutnima se obratio gradonačelnik grada Beograda Siniša Mali sa rečima da su dobitnici nagrada zaslužili ovu titulu svojim znanjem, radom i talentom, i da imaju obavezu da budućim generacijama budu uzor kako možemo menjati stvari na bolje i zajedno učiniti ovaj grad lepšim. „Čestitam svima na ovoj nagradi i nadam se da ćemo sledeće godine imati još veći broj boljih radova kojima ćemo dati primer svima u Beogradu kako treba da se ponaša, radi, uči i da budu zaslužni građani našeg grada budućnosti“, saopštio je Siniša Mali.

Pored društvenih i humanističkih nauka, oblasti za koje su dodeljene nagrade jesu književnost i prevodno stvaralaštvo, pozorišno stvaralaštvo, film i radio-televizijsko stvaralaštvo, društvene i humanističke nauke, medicina, novinarstvo, obrazovanje i mnoge druge.